Tuesday, January 24, 2012

Ciasto francuskie przepis podstawowy

Ciasto Francuskie Przepis Podstawowy

Ciasto francuskie - znane powszechnie, chrupiące, maślane, o strukturze listkowej. Wiele przepisów na nim bazuje. Można je kupić gotowe mrożone, ale ja wolę zrobić własne i zamrozić. Zawsze mam więc porcję lub dwie w zapasie. Własnoręcznie zrobione jest delikatniejsze niż to kupione w sklepie. Poza tym wiemy co jest dokładnie w środku ;-) Jest dość pracochłonne, ale z dokładnymi wytycznymi każdy może je sam zrobić. Według przepisu po każdym rozwałkowaniu musimy je włożyć na 2 godziny do lodówki, nic się jednak nie stanie gdy poleży dłużej, np. całą noc. Nigdy nie trzymam się dokładnie dwóch godzin, wałkuję wtedy gdy mam akurat chwilę, albo sobie o nim przypomnę. Przepis z mojego ulubionego słodkiego bloga u dorotuś.